Dožínky

Krásné počasí a nadšení místních občanů v sobotu 4. září 2021 přispělo k velmi vydařenému druhému ročníku zábavného odpoledne „Baví se celá rodina aneb Prchalovské dožínky“.

Koňské spřežení, dechová hudba, krojovaný průvod, kolony traktorů z minulého století i moderní technika doplněná alegorickými vozy projela po poledni obcí tam i zpět. Nadšení diváci podél cesty vítali projíždějící slavnostní průvod, na kterém bylo vidět, že se majitelé plechových miláčků opravdu snažili předvést je v tom nejlepším světle. Nápady i výzdobou opravdu nešetřili.

Následovalo odpoledne plné zábavy a soutěží pro děti i dospělé. Ke zhlédnutí byla výstava zemědělské i jiné techniky, ukázka hospodářských zvířat, představení řezbářských prací a soutěže. Organizátoři si letos pro návštěvníky připravili řadu překvapení. Děti se mohly točit na dětském kolotoči, výtvarně tvořit či posílit svaly na skákacím hradu. Kdo si chtěl odnést originální vzpomínku na dožínky, využil fotokoutku se stylovými rekvizitami a bleskovým tiskem. Návštěvníci a hlavně traktoristi mohli soutěžit o soudek piva a další ceny v disciplínách jako hod polenem, koulení traktorovou pneumatikou, sekání kosou, dojení na trenažeru a další. Soutěže vyvrcholily přetahováním traktorů samotnými návštěvníky dožínek.

Skvělou odpolední zábavu obohatil Soubor písní a tanců Javorník z Nového Jičína, který za zvuku cimbálu svým tanečním vystoupením zpestřil dožínkový program.

Dalším překvapením pro návštěvníky byl mistr řezbář, který na místě po celé odpoledne vyráběl motorovou pilou, dláty a dalšími nezbytnými nástroji lavičku se zvířecím motivem. V podvečer, kdy bylo umělecké dílo dokonáno, byla slavnostně na místním hřišti lavička odhalena.

Návštěvníky dožínek přijel pozdravit i Ing. arch. Jan Malík, starosta města Příbora, který se aktivně zapojil jak do připravených soutěží pro dospělé, tak do téměř celého programu dne.

Po celou dobu akce bylo pro návštěvníky připraveno bohaté občerstvení. Ochutnat mohli nejen jelení guláš, ale také dožínkový chleba se sádlem, cibulí či škvarkovou pomazánkou, dále uzená žebra, klobásy nebo třeba palačinky, či párek v rohlíku. Pitný režim byl zajištěn 4 druhy piva, malinovkou, birellem a také stánkem s míchanými nápoji pro děti i dospělé.

Sobotní odpoledne pokračovalo zapálením vatry a opékáním špekáčků. Večer se na pódiu představila kapela „Všehochuť z garáže“, která zahrála vše podle našeho gusta. Tančilo se do brzkých ranních hodin. Průběh akce skvěle komentoval Lukáš Rozsypal, který patří spolu s Mirkem Neussarem k hlavním organizátorům a iniciátorům této akce. S myšlenkou obnovit tradici dožínek na Prchalově přišli tito dva mladí nadšenci před dvěma lety a uspořádali tehdy první dožínkovou akci. Letošní druhý ročník se vydařil a získal si velkou podporu místních obyvatel. Akce se zúčastnilo přes 600 návštěvníků.

Velké díky patří všem, kteří podpořili tuto akci nebo se dobrovolně podíleli na její organizaci.
Ceny pro děti věnovalo město Příbor a kancelář hejtmana Moravskoslezského kraje.

Marcela Rozsypalová, OV Prchalov

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *