Prchalovské dožínky

Pár minut po poledni v sobotu 3. září projel Prchalovem již potřetí v novodobé historii dožínkový průvod. Klapot koňských kopyt, hrčení sekaček i traktorů různých značek i domácí výroby, za doprovodu dechové hudby projelo vesnicí tam i zpět. Nadšení diváci podél cesty vítali slavnostní průvod, na kterém bylo vidět, že se majitelé plechových miláčků opravdu snažili předvést je v tom nejlepším světle. Nápady i výzdobou opět nešetřili

.

Sobotní odpoledne neslo podtitul „Baví se celá rodina“. Pro děti byl připraven dětský kolotoč, malování na obličej, zoo koutek a skákací hrad. Kdo si chtěl odnést originální vzpomínku na dožínky, využil fotokoutku se stylovými rekvizitami a bleskovým tiskem. Hosté si mohli ve workshopu rovněž vyrobit svou brož, plaketu nebo odznak. Návštěvníci a hlavně traktoristé mohli soutěžit o soudek piva v různých disciplínách. Oceněn byl tentokrát i nejnápaditější traktor dožínkového průvodu. Soutěže vyvrcholily přetahováním traktorů samotnými návštěvníky dožínek. Zapojily se i děti, které se přetahovaly s traktorovou sekačkou.
V jednu chvíli jsme měli možnost vrátit se v čase do jiného století a na vlastní oči zhlédnout, jak stacionární historická mlátička z r. 1930, která nám byla zapůjčena z Národního zemědělského muzea v Ostravě, odděluje zrno od klasů obilí.

Nejen dožínkový průvod, ale i skvělou odpolední zábavu obohatil Soubor lidových tanců a písní Javorník z Nového Jičína, který za zvuku cimbálu svým tanečním vystoupením zpestřil odpolední program. Dle tradice následovalo předání dožínkového věnce a chleba největšímu zemědělci na vesnici. Svou zdravici nám z podia zaslal i pan starosta města Ing. arch. Jan Malík. 

Po celou dobu akce bylo pro návštěvníky připraveno bohaté občerstvení. Ochutnat mohli nejen dančí guláš, ale také dožínkový chleba se sádlem a cibulí či škvarkovou pomazánkou, dále uzená žebra, klobásy nebo třeba ovocné knedlíky. Pitný režim byl zajištěn několika druhy piva, malinovkou, birellem a také stánkem s míchanými nápoji pro děti i dospělé. Také milovníci kávy si přišli na své.

Sobotní pozdní odpoledne pokračovalo zapálením vatry. O další zábavu se postarala hudební skupina, která hrála nejen k poslechu, ale hlavně k tanci do brzkých ranních hodin.

Průběh akce skvěle komentoval Lukáš Rozsypal, který spolu s Mirkem Neussarem jsou hlavními organizátory a iniciátory této akce. Letošní třetí ročník se podařil, i díky velké podpoře místních obyvatel. Akce se zúčastnilo přes 650 návštěvníků. Velké díky patří všem, kteří podpořili tuto akci nebo se dobrovolně podíleli na její organizaci.

Odměny pro děti věnovala kancelář hejtmana Moravskoslezského kraje.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *